Svensk lampöversikt

Här har jag sammanställt en översikt över olika ljuskällors egenskaper så att de blir lättare att jämföra (klicka för större bild).

• Lumen/watt, pris och ljusnedgång för halogensparlampor, lysrörslampor och LED-lampor kommer från de senaste Råd & Rön-testerna (se Consumer Test-sidorna) av ett urval märkeslampor. De flesta av de övriga uppgifterna kommer från tillverkarna själva. Uppgifterna behöver alltså inte gälla alla lampor som finns att köpa, billigare importlampor kan funka sämre.

• För lysrörslampor och LED-lampor kan livslängd, ljusstyrka och energieffektivitet reduceras markant av lampornas individuella känslighet för olika saker, t ex värme, position eller snabba av/på-slag, så att de i verkligheten blir lägre än både angivna och testade uppgifter.

• Och netto-energieffektiviteten kan bli betydligt lägre när man räknar in värmeeffekten och dålig effektfaktor.

• Observera också att nominell livslängd är inte detsamma som användbar livslängd, då många kan tappa så mycket i ljusstyrka att de blir oanvändbara långt innan de går sönder. Detta kan i synnerhet gälla LED-lamporna, om de nu verkligen håller så länge som utlovat – det har inte testats.

ESL = elektroniskt stimulerad luminiscens (se Vu1 – A New One). Tillverkas ännu inte för Europeisk nätspänning, och är svåra nog att komma över i USA då tillverkaren haft svårt att möta efterfrågan sedan introduktionen tidigare i år, men jag tar med dem för att visa vilka nya belysningstekniker som är på gång. Dessa har dock inte blivit testade ännu så uppgifterna kommer enbart från tillverkarens hemsida. Reaktioner från de första köparna var att ljuset var ganska glödlampslikt, någon enstaka tyckte det drog lite åt grönt.

• Ljuskvalitet: ESL, lysrörslampor och LED-lampor har alla ett ytskikt av fosforblandning som med väldigt olika tekniker stimuleras för att – med varierande framgång – försöka härma glödljusets ljusfärg och ljusegenskaper. Medan glödlampans och halogenglödlampans ljus är ett komprimerat eldsljus som ser varmt, klart, strålande och naturligt ut redan från början.

Som synes i nedanstående diagram så har glödjusets spektrum en jämn kurva där alla våglängder finns med, medan lysrörslampan har ett taggigt spektrum p g a att det är ett sammansatt ljus där man blandat tre olika fosfortyper som tillsammans ska ge ungefär ett varmvitt ljus, men det lyckas inte så bra med att kopiera glödlampans jämna spektrum. LED-lampans spektrum faller någonstans mittemellan, men med mest energi i den blå respektive gula delen av spektrum.

Glödljus
(www.scratchapixel.com)

Lågenergilampa
(www.scratchapixel.com)

Kallvit LED

Varmvit LED

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: